Längre uppdatering (Rallytävling, lydnadstävling, rehab osv.)

Japp, jag vågade! Jag vågade att tävla med mitt yrväder! 😉
Nu är debuten i Lydnadsklass 1 gjord (i söndags) och det gick bättre än vad jag trodde.
Hade knappast några höga förväntningar utan huvudsaken var att hon var med mig och att platsen, tandvisningen och apporteringen skulle sitta. Vilket de gjorde!
_DSC4552

1. PLATSLIGGNING (2 min.)
10 – Vilket hon gjorde skitsnyggt! Visst tittade hon iväg mot publiken några gånger, men inget som gjorde att hon blev distraherad i hennes position, hon låg helt stilla och vände sig inte eller tuggade något gräs! 🙂

2. TANDVISNING
8 – Reser sig upp när tänderna kollades. Är väldigt osäker på om jag någon gång har tränat på att domaren INTE hälsar innan en tandkoll, tror inte det 😉

3. LINFÖRIGHET
5 – Trodde ärligt talat att vi nollade denna, för det kändes verkligen inte bra. Hon var lite flamsig i kopplet och nosade en del i början, tror inte riktigt att hon fattade vad vi gjorde till en början. I slutet blev det stor skillnad och hon hängde med bra!

4. LÄGGANDE
0 – Sa åt henne att ligga och hon följer istället med mig. Väljer då att istället för att göra några dumheter att säga kommandot igen och hon lägger sig, lite tveksam till hur jag betonade dessa kommandon.

 

5. INKALLNING
5 – Japp, våran inkallning som vi enligt Niina Svartberg kan sälja, den fick en femma. 😉 Enbart pga. att hon blev störd av något utanför planen. När jag kallar in springer hon emot mig men fortsätter en liten bit emot publiken, får ge henne ett nytt lite ”argare” kommando och hon kommer intill och sätter sig.

6. STÄLLANDE
0 – Ställandet tror jag inte alls hon kopplade. Jag vet inte ens med säkerhet om jag sa stå eller stanna, men är nästan säker på att jag använde vårat vanliga kommando. Hon gick helt enkelt med mig istället.

 

7. APPORTERING (utförs sittande vid förarens sida)
10 – Klockrent. Det var sååå tjusigt att se att all denna träning gett resultat! Då hon tidigare både tuggat, rymt med apporten, rest sig upp, släppt apporten efter 2 sek, ”hoppat” på personen som kommer med apporten.. Ja denna listan kan göras lång! 😛

8. HOPP över hinder
9 – Avslut. Jag glömde att fråga men det jag gissar på är för att galningen stöter i benen när hon hoppat.

9. Helhetsintryck
6 – ”Är inte riktigt klar. Förare bjud på dig själv mellan momenten, hjälp hunden”

Med dessa kommentarer blir jag också lite förvånad. Eftersom på alla de kurser och träningar jag haft har jag hört att lydnaden egentligen inte ska innehålla beröm eller andra ”belöningar” mellan momenten. Men för oss låter det som att vi ska prova att göra lite mer mellan våra moment. Jag var riktigt jävla nervös, så det är inte ens säkert att jag pratade med min hund. Stackars Ikka! 😛
Nu är detta gjort iaf, vilket gör att jag förhoppningsvis är lite mindre nervös till nästa tävling.
Med tanke på hur mycket koll hon hade ”utåt” sett så är det också på tiden att vi absolut störningstränar en del, men att vi också slutar upp med att ha ”lek-dejter”. Jag tror (ja förlåt Camilla jag vet..) att Ikka’s intresse för andra hundar redan från början är så pass stort att hon inte behöver mer ”belöning” i form av att leka med andra hundar. Innan vintern slutade vi upp en del med detta, men med tiden har det blivit mer och mer sådant och senaste tiden har Ikka alltid tyckt att ut i skogen eller på öppna fält betyder rejsa. Vilket hon inte behöver med all den träning hon får i form av lydnad, vallning, klicker, tricks, freestyle osv. Vi får se vad som händer helt enkelt! Om det blir någon skillnad med detta koncept! 🙂 
_DSC4661

 Igår åkte Jimmy och jag in till Jönköping med alla hundarna då Thelma hade Rehab-tid inbokad. Det har gått 1 månad och 2 dagar sedan vårat förre besök och veterinären tyckte sig både se och känna stor skillnad på hennes ryggmuskulatur. Vilken lättnat! Hon orkade gå längre tid i vattnet och hoppade gladeligen upp på vibb-plattan när det var dags. De senaste veckorna när jag tränat eller haft med mig alla hundarna och varit på någon Brukshundklubb har jag faktiskt gått en del på Agilityplanen med Thelma. Hon får göra alla de moment hon älskar, i sin takt och på sitt sätt, inga snabba starter, vändningar osv. utan bara träna upp koordination och bibehålla muskulaturen. Tror att detta och hennes BoT-täcke har gjort mycket nytta för den gamle damen <3 _DSC4797_DSC4733

Sedan åkte vi hemåt och jag skulle träna hundarna en sväng. Jimmy fick uppgiften att ”kommendera” vilket var spännande då Ikka helt köpte detta. Det var positivt att ha någon som talade om när det var dags att ”kommendera” till ligg, stanna osv. Eftersom jag är så förutsägbar emot mig själv känns det som att jag alltid väljer tillfällen som det ”känns” bra, typ när hon har bra kontakt med mig, vilket inte alls är säkert att hon har under hela träningspasset, trots att vi jobbar emot det! Hela träningen gick klockrent och förhoppningsvis har jag nu en bra plan till nästa tävling. Ska prova några fler träningstillfällen för att se lite hur hon beter sig. 🙂

I lördags hade Forserum’s Brukshundklubb sin första officiella Rallylydnadstävling. Sjukt fina priser som Johanna fixat och det sjukaste av allt är att utav 100 lotter (vi valde att lotta ut många priser som vi inte kunde ”dela upp” i 4 olika tävlingar) så drar Evelina hem första-vinsten och får därför välja först på prisbordet! Självklart tar jag ett valfritt Hundmotiv designat av Grapne Illustrations. Har sedan jag köpte hennes bok, velat beställa ett porträtt av hundarna, kan dock inte bestämma mig för vilket! 🙂
Att jag råkade dra 2 vinster till talar vi inte om, fy sjutton vad pinsamt att vara funktionär och dra hem massa lottvinster. Nej varsågod ni som fick dem, det blir nog bra! 😉

Vad händer nu då?
Till helgen är det vallning som gäller. Det är verkligen det roligaste som finns. Hade jag haft får själv hade jag bott i fårhuset kan jag lova, inte enbart för vallningens skull utan för att vara med dessa myshögar! 🙂
Sedan är det mer tävlingar som gäller. Har strukturerat upp Thivas Träning och snart är det start i Avancerad klass som gäller. Mest för att ”kolla av” hur vi ligger till. Jag har en riktigt het hund som är grymt taggad på träning då hon inte fått speciellt mycket träning nu på några månader. Dels pga. annat kommit emellan men också för att det kändes som att vi enbart stod och trampade i slutet, då kan en paus från träning och tävling verkligen uppskattas! 🙂
_DSC4678

Idag har jag hittat något som jag länge letat efter! Jag älskar att påbörja ny träning, trots att vi inte är klara i ettan så har jag ändå börjat att tjuvträna lite moment i tvåan, lite förhoppningar måste man ju ha! Men mest för att det är så jäkla kul att träna då! 😉
Jag har äntligen hittat min typ av ”targetplattor” och jag fick några stycken också! 😀 Underbart! Dessa kommer att användas både i ”rutan” och för att få till ett stadigt skifte i fjärren, ja jag har en hund som tar en tass framåt vid varje byte! Inte så lämpligt då hin är typ framme vid mig efter 5m haha  😉
Nu har jag typ kramp i tassarna..
Var längesedan jag skrev ett såhär långt inlägg! Jaja puss på er!

Ikka Thelma & Thiva hälsar också <3
_DSC4766

(Tack Jimmy för bilderna)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *